Esküvők.org
 

Kezem feléd nyújtom, szívem neked adom,
melyet soha vissza nem kérek,
szeress egy életen át úgy, mint ahogy én téged,
akkor is, ha megöregszünk és
akkor is, ha már nem élek.

Ady Endre

Az eljegyzéstől a lakodalomig

A nagy nap megszervezése nagyfokú körültekintést igényel. A szép időt nem tudjuk garantálni, de ami emberi közreműködésen múlik, arra bőven van megoldásunk...


Sorsunk egybeforr, együtt megyünk tovább

Az élet viharában Te vigyázol reám

Köszönöm, hogy szeretsz, s hogy hiszel nekem,

S hogy megosztod az életed velem.

Vörösmarty Mihály

Álomesküvő?
... már nem álom...

Az esküvő megszervezése sok munka, utánajárás és legfőképp rengeteg idő. Igen gyakran egy évvel előre kell gondolkodni és a szervezést magát az alapos tervezést követően kell megvalósítani. A helyszín talán a legfontosabb
a tervezés során, mert a jó helyek hónapokra előre elkelnek. Az álomesküvő azonban nagyon sok apró dolgon múlik melyekről sem megfeledkezni nem szabad, sem pedig az utolsó pillanatra nem lenne szabad hagyni bizonyos dolgokat. Az eskuvok.org pontosan ezt a célt szolgálja - a sikeres esküvő tervezését és megvalósítását!

Egyházi esküvők

A házasság fogalmával kezdetekben egyértelműen a házasságkötési szándék két tanú és egy egyházi személy előtti kijelentését és ennek regisztrálását azonosították. A francia forradalom hozta magával a változást ebben a szemléletben, ekkor jött létre ugyanis a polgári esküvő. A szertartás szükségességének megítélése még magán az egyházon belül is időről időre vitákat szült. Az urbanizáció, az egyházi keretektől való távolodás magával hozta a házasságnak állami jogforrásból származó, ma is ismert jogszokását: az állami anyakönyvvezetést. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a modern társadalmakban a házasságokkal kapcsolatos adminisztrációt állami hivatalok végzik, meghagyva az ifjú párnak az egyházi házasságkötés lehetőségét. Magyarországon kötelező a polgári esküvő, az egyházi házasságkötést a jog magában nem ismeri el.

Az esküvői ünnep legmagasztosabb, legmeghatóbb és színpompásabb részét képező egyházi esketés iránt az utóbbi időben hazánkban újra megnőtt az igény. Sokak számára csak díszlet, a fényes esküvő, az ünnepi alkalom jelentőségét növeli. Mások számára viszont nagyon mély és komoly érzelmi tartalommal bíró sorsdöntő pillanat, amikor Isten és ember előtt felvállalják párjukat, hűségesküt tesznek, életük közös, vallásnak megfelelő elvek szerinti leélésére szerződnek.

Régebben a párválasztásnál a vallási hovatartozás is döntő volt, manapság egyéb szempontok kerültek előtérbe. A pár leggyakrabban csak a házasságkötést közvetlenül megelőzően mérlegeli, hogy az esetlegesen különböző vallási háttérrel, vagy annak hiányával rendelkező házasulandók, sokszor újraházasulók, szeretnének –e egyházi esküvőt, és ha sikerül ebben konszenzusra jutni, milyen keretek között tehetik ezt meg. A hívők számára szent dolog Isten színe előtt örök szövetségre lépni, életre szóló fogadalmat kötni. A másik fél nyílt színű vállalása, a hűség és szeretet fogadalma a Teremtő és a vendégsereg előtt.


Ezekkel a gondolatokkal azonosulunk, ha templomi esküvőről döntünk. Legalábbis jó esetben. Sokszor a családnak való megfelelési kényszer hatására, az előző generáció nyomására, a neveltetés beteljesítése miatt, a hagyományok őrzése érdekében vagy éppen a másik teljes elfogadásának kifejezésére döntenek a fiatalok az egyházi szertartás mellett. Legyen a cél a különböző hitvallású házasodó felek közt ebben a kérdésben is egymás és a másik lelki igényeinek toleráns elfogadása és ezek beteljesítése, hiszen ez a jó és hosszú házasság alapfeltétele.

Egyházanként változó szertartások útvesztőjében nehéz eligazodni, ebben próbálunk a következő részben segíteni. Megvizsgáljuk a Magyarországon leggyakoribb vallások házassággal kapcsolatos elveit, a ceremónia menetét, az egyházi házasságkötéssel kapcsolatos teendőket.

Esküvő szervezés tippek

Minden, ami a nagy nap megszervezéséhez szükséges lehet - esküvői ötletek, kellékek egy helyen.