Esküvők.org
 

„Ha igazán látni akarsz, ne csupán a szemeidet nyisd ki. Tárd ki szívedet is!”

Gaston Rébuffat

Az eljegyzéstől a lakodalomig

A nagy nap megszervezése nagyfokú körültekintést igényel. A szép időt nem tudjuk garantálni, de ami emberi közreműködésen múlik, arra bőven van megoldásunk...


„A fotók azt mondják: boldog voltál, s el akartad kapni ezt a pillanatot. Azt mondják, hogy annyira fontos voltál nekem, hogy mindent félbehagytam, és jöttelek téged nézni.”

A lakodalom hangulatától, a meghívottak számától függően általában legalább 800-1000 fotó készül egy esküvőről.
Az elkészült képeket őrizhetjük DVD-n. Készülhet asztali dvd-playeren lejátszható és TV-n is megnézhető zenés slideshow is igény szerint hozott zenére. A legjobb képekből létrehozhatunk egy saját url-lel rendelkező galériát a neten, melyet e-mailen el tudnak küldeni ismerőseiknek, rokonaiknak. A kiválasztott képekből papírképek rendelhetők vagy igény szerint fotókönyvet is készíttethetünk. Ha a pár érez magában kedvet és kreativitást aktívan részt vehet a fotók feldolgozásában.

Esküvői fotózás

Életünk egyik legboldogabb napján készült esküvői fotók megörökítik a pillanatot, talán évtizedeken keresztül magukban hordják azt a pozitív életérzést, ami ha a képre nézünk újra és újra lökést és erőt ad a nehéz hétköznapokban. Minden pár álma egy esküvői fotóalbum, amit büszkén mutogathat rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek. A fő fotótéma a pár, a boldogság, a díszes kellékek, de a násznépről is időtálló dokumentáció. Ezeken az eseményeken összegyűlik a család apraja nagyja, ha évek múlva előkerülnek a felvételek a gyerekek talán maguk is eladósorba kerültek már, az idősek pedig már csak emlékezetünkben és a képeken élnek.

A jó fotós, videós kiválasztása nagyon fontos. Mivel életünk során legtöbbször magunk készítjük felvételeinket, ritkán veszünk igénybe ilyen szolgáltatást, mások tapasztalataira tudunk csak alapozni a fotós felkutatásakor. Kérhetünk tanácsot ismerősöktől, szétnézhetünk fórumokon, választhatunk egy nekünk tetsző internetes portfólió alapján is.

Ha megtaláltuk azt a szolgáltatót, akiben a legnagyobb a bizodalmunk, az esküvő előtt időben egyeztetni kell vele az esküvő pontos idejét, helyét, a szertatás menetrendjét, az ifjú pár elképzelését a készülő képekről, videóról. Szerencsés, ha a pár és a fotós jóelőre megismerkednek, köztük már az esküvőt megelőzően baráti viszony, vagy fesztelen kommunikáció alakul ki. A fotós javaslatot tesz a beállított, kreatív esküvői fotók elkészítésének a helyére. A fotós pontos árajánlatot ad, hány képet lehet kiválasztani az esküvőn elkészülő fotókból. A pár és a fotós közt létrejött megállapodás garanciát jelent, hogy a megbeszélt összegen felül nem lesznek rejtett költségek.

Az esküvő előtt lehetőség van jegyes fotózásra is. A párról készült felvételeket retusálva az esküvőn akár le is vetíthetjük.

Az esküvőn a jó fotós arra törekszik, hogy a szertartás és a lakodalom zavarása  nélkül a legjobb képek készüljenek az ifjú párról, különleges kéréseket is figyelembe véve. A kültéri fotózáson, a szertartások fotózásakor a kiválasztott csomagban megadott fotóknál jóval több készül, hogy legyen miből választani.

Az ifjú páron kívül sok kép készül a szülőkről, rokonokról, barátokról. A vacsorát vagy lakodalmat is érdemes fotókon megörökíteni, itt készül általában a legtöbb kép, az esküvő után az itt készült fotóknak van többnyire a legnagyobb sikerük. A lakodalom menetének megfelelően egyetlen esemény, sem maradhat megörökítés nélkül: a játékok, a mulatság, a menyasszonytánc, a tortavágás, a menyecske tánc...

Az esküvő után a fotós az esemény retusálatlan képeit a pár rendelkezésére bocsátja, hogy kiválaszthassák az előre fixált számú képet.

Ezeket javítják, retusálják.(vágás, fény és kontraszt, színbeállítás, zajszűrés, élesség korrigálás, arcokon a bőrhibák, vaku becsillanásának eltüntetése, zavaró elemek eltüntetése. A képek egy részéről kérhető szépia, fekete-fehér, montázs is.

Esküvő szervezés tippek

Minden, ami a nagy nap megszervezéséhez szükséges lehet - esküvői ötletek, kellékek egy helyen.