Esküvők.org
 

És ha minden álmod valósággá válik,
Akkor se feledd el, légy hű mindhalálig

Madách Imre

Az eljegyzéstől a lakodalomig

A nagy nap megszervezése nagyfokú körültekintést igényel. A szép időt nem tudjuk garantálni, de ami emberi közreműködésen múlik, arra bőven van megoldásunk...


Sorsunk egybeforr, együtt megyünk tovább

Az élet viharában Te vigyázol reám

Köszönöm, hogy szeretsz, s hogy hiszel nekem,

S hogy megosztod az életed velem.

Vörösmarty Mihály

A nászajándékot eredetileg az újdonsült férj adta a menyasszonynak a nászéjszaka után, hogy ez az ajándék gazdasági biztosítékot jelentsen a fiatalasszony számára. A régi nemesi udvarokban jószágot, várakat és földeket adtak nászajándékul, manapság ékszert szokás ajándékozni. Az emancipációval a szokás annyiban módosult, hogy a menyasszony is megajándékozhatja a férjét. Ezek az ajándékok a szerelem és az esküvőre való emlékezés szimbólumai lesznek közös életükben.

Nászajándék


Hagyományosan a násznép is hoz nászajándékot az esküvőre, egyrészt azért, hogy ezzel is segítse a fiatal pár életkezdését másrészt az ajándék az ajándékozóra való emlékezést is szolgálja a házasévek alatt.

Minél személyesebb és ötletesebb az ajándék, annál tovább él a megajándékozottban a nap és az ajándékozó emléke. Készíthetünk vicces ajándékokat, kísérhetjük az ajándékunkat poénos versekkel, fotomontázzsal, rajzzal.

Korunkban sokan kötnek későn vagy többedszerre házasságot. Alapvető háztartási cikkekkel erre az életszakaszukra már rendelkeznek. Mit is ajándékozzanak a rokonok, aminek örül az ifjú pár? Erre kínál praktikus megoldást a nászajándéklista, amiben pár maga határozza meg, hogy mit szeretne kapni, és a rokonok választhatnak, hogy mivel „lepik meg a párt”. A listát egy személy (pl. Örömanya) vagy szolgáltató (pl. lakberendezési áruház) kezeli, ezzel elkerülhető, hogy ugyanazt az ajándékot többször is megvegyék.

A fiatal pár a meghívón vagy szóban finoman megfogalmazva utalhat arra is, hogy szeretnék, ha az ajándékukra szánt összeget pénzben kaphatnák meg. Ennek oka lehet, hogy lakásvásárlásra, nagyobb értékű nászút megfinanszírozására, esetleg magának az esküvő költségeinek fedezésére szolgál a pénzösszeg, hiszen enélkül a segítség nélkül ezek a célok nehezen valósulhatnának meg. A pénz átadáskor ötletesen kis ajándékcsomagnak álcázhatjuk, virágcsokorba tűzhetjük, vagy babacipőbe rejthetjük – számtalan kreatív ötlettel elvehetjük a pénzajándék személytelen jellegét. Jó hír, hogy a nászajándék és a táncpénz a jelenleg érvényben levő adószabályok értelmében az új házasokra nézve adómentes.

Esküvő szervezés tippek

Minden, ami a nagy nap megszervezéséhez szükséges lehet - esküvői ötletek, kellékek egy helyen.