Esküvői babonák, szokások, hiedelmek…

A hagyományok, népszokások, hiedelmek és babonák évszázadok óta rányomták bélyegüket a házasságkötésekre, magára a párválasztásra és a későbbi házasságra is.

Ma már nem tulajdonítunk nagy jelentőséget ezeknek, mégis szívesen használjuk az ezekkel kapcsolatos játékokat, szokásokat, hogy az esküvői ünnepet színesebbé, gördülékenyebbé, emlékezetesebbé, a hangulatot pedig emelkedettebbé tegyük.

Már az esküvő időpontjának megválasztásánál is figyelembe vehetjük a hiedelmeket, a számmisztikát. A hét egyes napjai és bizonyos hónapok és dátumok kedvezőbbek egy sikeres házasságkötéshez. Ezeken a napokon akár egymást is érhetik a ceremóniák a házasságkötő teremben.

Ki gondolná, hogy a nászajándékok kinyitásának sorrendje vagy az esküvőn viselt kellékek is befolyásolhatják későbbi boldogságunkat, kapcsolatainkat?

A népi hiedelem szerint a menyasszonyi ruha színe is megjósolja a párra váró jövőt. Hogy kiegyensúlyozott jogi háttér, utazás, vidámság, bölcsesség, mozgalmas élet, városi lét vagy netán szörnyű balszerencse vár a párra, már az ara ruhája alapján előre látható a babonák mindentudói szerint.

Lehet, hogy egy közönséges napon fel sem figyelnénk egy szivárványra, egy fekete macskára, egy kéményseprőre, egy lepottyant szalagra, egy gyíkra, egy botlásra, de a nagy napon bizony sorsfordító lehet.