Esküvői bakik

Mindenki találkozhatott már „leg” esküvői bakik válogatással, akár az interneten, akár a nyomtatott sajtóban. Az Internet korában elég beütnünk a keresőbe, hogy „esküvői bakik”, és számtalan válogatás, cikk és anyag tárul elénk. Az esküvő az ifjú pár életének egyik legfontosabb, legjelentősebb napja, ezért természetes, hogy mindenki csakis a legjobbat hajlandó elfogadni minden tekintetben. Talán ez az elvárt perfekionizmus és a társadalmi elvárások is állnak az ilyen listák születésének hátterében.

Manapság, a videó-megosztók és okostelefonok korában pedig szinte biztosak lehetünk benne, ha valami nem a terveink szerint történik az esküvő során, azt sokan megörökítik és nagy eséllyel számunkra idegen emberek is látni fogják az adott „esküvői bakinkat”. Tehát elég, ha valami vicces vagy kissé kínos történést vesz fel valaki, máris örökre a youtube-on tudhatjuk magunkat. Természetesen vannak szituációk, amikre egyszerűen lehetetlen felkészülni (ide sorolhatjuk az izgalomból eredő eséseket vagy például a kitört tűsarkú cipőt), azonban a legtöbb esküvői bakinak nevezett kínos vagy váratlan pillanat kiküszöbölhető. A következőkben felsoroljuk, hogy mire érdemes odafigyelni, az esküvőn nemkívánatos események elkerülése érdekében.

Mindenki, aki már csupán gondolatban elkezdte esküvője tervezését, már tudja, hogy érdemes esküvőszervezőt megbízni. Azonban a választási lehetőségek skálája nagyon széles, találunk itt magát profinak beállító szakembert, aki viszonylag olcsón hirdeti szolgáltatásait, de közismert, akár celeb-esküvőszervezőnek is nevezhető vállalkozót vagy céget is. Itt lehet elkövetni az első és egyben legnagyobb hibát, amely visszafordíthatatlan és számos kínos esemény okozója is lehet. Mivel a megbízott esküvőszervezőtől függ életünk nagy napja és tulajdonképpen teljes mértékben rábízzuk magunkat – nagyon fontos, hogy kellően utánajárjunk és megbizonyosodjunk arról, hogy biztosan a megfelelő vállalkozóval kötünk megállapodást.

Nem ezen érdemes spórolni! Sajnálatos módon számos példa mutatja, hogy a kevés referenciával, illetve hiányosan leinformálható ceremóniamesterek, vőfélyek olcsóbban kínálva szolgálataikat és mindent elvállalva, gyakran tönkreteszik a házasodók lakodalmát. Az ilyen vállalkozók csupán a könnyű pénzszerzés módját látják az esküvőszervezésben, alig adva a színvonalra, a szakmai tudásról már nem is beszélve. Válasszon körültekintően esküvőszervezőt és ezzel máris megóvja magát számos baki lehetőségétől!

Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő esküvőszervezőt, mindenképpen szánjunk elegendő időt az elképzeléseink vázolására, átbeszélésére. Hiszen akár mennyire is profi és felkészült a szakember, az ö meglátásai eltérhetnek a mi elképzeléseinktől. A díszektől kezdve a tortán át a vendégseregig, minden részletet vegyünk át a szakemberrel. A kulturális és vallási sajátosságokról szintén mindenképpen tájékoztassuk, kiváltképp multikulturális esküvő esetén! Már a legelején tisztázzuk az olyan részleteket, mint a ceremóniamester és az esküvői zenekar.

Amennyiben nem az esküvőszervező által javasolt vagy ajánlottakat választunk – járjunk el legalább ugyan olyan körültekintéssel, mint az esküvőszervező kiválasztásánál. Ne feledjük: egy jó ceremóniamester, vagy vőfély meghatározhatja az egész esküvő hangulatát. Egy profi ceremóniamester az összes spontán felmerülő helyzetet jól tudja kezelni és rutinjának köszönhetően megbirkózik bármilyen, egyéb esetben akár kínosra sikeredő szituációval. Ezért is fontos, hogy meghatározó feladatokat ne bízzunk rokonokra, törekvésük, hogy mindenből kivegyék részüket és segítsenek, esküvőnk esetében nem mindig örvendetes.

Azt sem szeretnénk, hogy egy rokonunk emlékezetében úgy maradjon meg az esküvőnk, hogy végigstresszelte azt, nehogy elrontsa a rábízott feladatot. Azonban kellő tapintattal utasítsuk el az önzetlen felajánlást, ha például az örömanya szeretné feldíszíteni a termet, vagy egyéb családtagok segítségét, amennyiben nem szeretnénk igénybe venni azt. Ne feledjük – ez a mi esküvőnk, ami egyedi és megismételhetetlen, ezért mindent, amivel valakit megbízunk, a leginkább hozzáértő kezekben kell tudnunk. A legnagyobb törekvés mellet is, a rokonokra bízott esküvői feladatok mindenképpen meglátszanak a lakodalom végeredményén, amely emiatt sablonosra, akadozóra és akár kínosra is sikeredhet. Tehát, csakis nagy körültekintéssel bízzunk esküvői feladatokat családtagokra!

Feltétlenül ismerjük meg személyesen is a vőfélyt vagy ceremóniamestert! Nem ritka, sajnos, hogy egy „szakember” is betanult poénokkal, versekkel, szövegekkel dolgozik és ezzel véget is ér a szakmai tudása. Ismerjük meg a választott ceremóniamester stílusát, beszédmódját. Személyes találkozó során az is megállapítható, hogy egy esetleges spontán helyzetet hogyan tud kezelni. Végeredményben pedig választásunk csakis olyan emberre essen, aki azonosulni tud látásmódunkkal, érzelmi attitűdünkkel és rendelkezik a szükséges pszichológiai ismeretekkel és tapasztalattal. Itt sem az ár, hanem az érték a meghatározó!

És ami talán az esküvői bakik szempontjából az egyik legfontosabb tényező: a jó fotós, filmes kiválasztása. Az esküvőszervező számos jó szakembert tud ajánlani, akikkel általában rendszeresen együtt is dolgoznak. Ha nincs kifejezett okunk, hogy másra bízzuk ezt a felelősségteljes feladatot, akkor célszerű a felajánlott szakemberek közül választani. Amennyiben valamiért más esküvői fotósra bíznánk a munkát, ebben az esetben is hasonló kritériumok érvényesek, mint a többi szakember kiválasztásánál. Egy fotós esetén ne feledjük, hogy mindig művész emberről van szó, ezért ismerjük meg korábbi munkáit is, bizonyosodjunk meg abban, hogy látásvilága egyezik a miénkkel. Tisztázzunk minden részletet, beszéljünk át az összes apróságot, hiszen itt nincs se próba, se hibalehetőség!

Nos, ha a fent említetteket betartjuk, illetve megfogadjuk ezt a néhány tanácsot, biztosak lehetünk benne, hogy esküvőnkről mindenki kellemes emlékekkel távozik. Illetve hogy az elterjedt esküvői bakik elkerülése érdekében is megtettünk mindent és nagy valószínűséggel csakis olyan felvételek készülnek, melyeket évek múltán is büszkén mutathatunk meg bárkinek.