Esküvői meghívó

Az esküvői meghívó ad hírt elsőként az ifjú pár életének közelgő rangos eseményéről. Ez az első dokumentum, ami az esküvővel és a házasságkötéssel kapcsolatos információkat részletesen tartalmazza.  A vendégek ebből nyerik az első benyomást a nagy napról, a pár házassággal kapcsolatos érzéseiről, gondolatairól, a stílusból következtethetnek az esküvő várható hangulatáról.

A szóbeszédet, találgatásokat, a sejtelmes utalásokat a boríték átadásakor a bizonyosság váltja fel, megjelölik az esküvő idejét, helyét, a szertartást követő díszvacsora vagy lakodalom helyét. Különlegesnek, egyedinek a pár egyéniségét tükrözőnek, stílusában alkalomhoz illőnek kell lennie. Hiszen maradandó emlék ez, sokszor generációkon keresztül őrzik a családok, sokszor a fotóalbummal egyenértékű ereklye.

Készítheti a pár saját kezűleg, megbízhat nyomdát, tervező céget, szövegírókat, grafikusokat a meghívó egy részének vagy akár egészének tervezésével, kivitelezésével. Ha nem akarunk újítani, sokféle sablon és stílus közül választhatunk, szorgos kutatómunkával biztosan találunk elképzeléseinknek megfelelőt interneten, fórumokon, magazinokban, katalógusokban.

Amennyiben már eldőlt, hogy elegáns, humoros, klasszikus az elképzelt stílus, melyik a legjobban hozzánk illő színvilág, a kiválasztott meghívóhoz legtöbbször rendelhető ültetőkártya, menükártya, vendégkönyv is. Szerkezetét tekintve létezik kártyás meghívó, francia hajtogatott, hajtogatott, pausszal készült vagy pausz rátétes meghívó, vágott meghívó, tekercses, organza zsákos és fényképes meghívó is.

A meghívónak harmonizálnia kell a borítékkal, a későbbi menükártyákkal, ültetőkártyákkal az esküvő további díszleteivel is.