Menyasszonyi ruha

A történelem viharában a menyasszonyi ruha mitsem vesztett ízlés- és társadalomformáló jelentőségéből, szimbolikus jelentését időről időre megfigyelhetjük. Az ókori Rómában a ruha kék színe a szerelmet, szerénységet és a hűséget jelképezte, a régi Izraelben a kék szegély a menyasszonyi ruhán viselője erényességére utalt. A kereszténység terjedésével kiváltképp a menyasszonyok kedvenc színe lett a kék, hiszen Máriát is legtöbbször ebben a színben ábrázolták. Mary in blue, lover be true – ismert angol közmondás tanulsága szerint a szigetországban és gyarmatain a hűséget is jelképezte a ruha kék színe. A fehér ruha elterjedése előtt a legtöbbet hordott szín volt.

A vörös, a szerelem színe, Kínában a menyasszonyi ruha divatban a szerencsét és a boldogságot volt hivatott jelképezni, a 18. századi Amerikában pedig a szabadságra utalt. Fehér és a vörös együttes használata Japánban a boldogságot és az új élet kezdetét jelképezte Marokkóban a menyasszonyok a zöldet hordták előszeretettel, ez a természet, az élet színe, ezzel együtt úgy gondolták, hogy szerencsét és termékenységet hoz a viselőjének, esetleg sárgát viselhetett még az ara, ami védelmet adott az ártó szellemek ellen. A lilát az Amerikai hölgyek viselték, a polgárháború idején, a bátorságot és az őszinteséget jelképezte. A fehér ruha elterjedése előtt díszes mintás feltűnő menyasszonyi ruháikat a fiatal asszonyok aztán bálokon ismét hordhatták.

A 19. század végén a szűziességet jelképező fehér esküvői ruha anyagával, díszeivel és pompájával státusszimbólum is lett. A nemesek gazdagságukat társadalomban betöltött előkelő helyüket hangsúlyozták a méregdrága egyszer viselhető ruhakölteményekkel. A fehér menyasszony képét Viktória királynő teremtette meg, mikor 1840-ben fehér szatén ruhában állt oltár elé Alberttel. Az európai uralkodóházak esküvői ruházata azóta is stílusmintául szolgál, elég, ha Lady Diana és fia esküvőjét említjük.

Manapság túlnyomórészt még mindig a fehér szín számít a menyasszony színének, de jelen vannak az esküvői divatban a finom pasztellszínek, a krém, a pezsgőszín, a halvány rózsaszín. A divatházak a fehéret gyakran más színekkel is kombinálják, az utóbbi években egyre gyakrabban látunk például fehér-fekete ruhákat is. A nemzeti érzés újraerősödésével hazánkban újra divat díszmagyarban esküdni.

A választás bizony nem könnyű, az alábbiakban néhány hasznos tippel próbálunk segíteni az optimális döntés meghozatalában. De bármilyen ruha mellett is döntünk, fontos, hogy karakterünkhöz pontosan illő, előnyeinket hangsúlyozó, kényelmes darabot válasszunk, amely illik az esküvői helyszínhez, diszekhez és nem utolsó sorban a vőlegény megjelenéséhez is.